4,98 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het leidingwater in Hoogvliet Rotterdam. Dit staat bekend als tamelijk hard water. 1 dH komt neer op 17,8 gram kalkaanslag per m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.
Maar het water op uw postcode kan nogal afwijken. De maximale waterhardheid in Hoogvliet Rotterdam is 9,41 Duitse graden. Dit noemen we behoorlijk hard water.
Hoogvliet Rotterdam is een betrekkelijk grote woonplaats met 33.955 inwoners. Hoogvliet Rotterdam bevindt zich in de gemeente Rotterdam. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.
De beleving van een bepaalde waterhardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 4,98 dH "OK" vinden en dus het boenen van de badkamer accepteren.
Kraanwater van deze hardheid is in elk geval geenszins riskant voor mens of dier*. Dat daargelaten is het niet waar dat water van 4,98 Duitse graden zacht water is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.
*Er is wel verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen onomstotelijke conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 4,98 dH in Hoogvliet Rotterdam**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan overzichten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen juist, maar soms kan een getal niet meer actueel zijn.
Het is een feit dat uitsluitend met volledig kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, waar precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk subjectieve beoordeling.
Rekensom voor 4,98 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.
Kalkvrij leidingwater wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:
Soms formeert zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dit?
Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat af en toe een restant kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt het meest voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan fors verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijkere overweging om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Hoogvliet Rotterdam is het derhalve beslist zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden terug te brengen.