Waterhardheid Horn (Leudal)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het leidingwater in Horn (Häör) heeft een minimale waterhardheid van om en nabij 7,34 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 drinkwater. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan nogal verschillen. De maximale waterhardheid in Horn (Häör) is 7,84 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water.

Horn biedt plaats aan 3.905 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Horn hoort bij de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Leudal.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Horn

Mensen kunnen hardheid van 7,34 dH "OK" vinden. De gewaarwording van een bepaalde waterhardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de douche?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor het lichaam*. Aan de andere kant is het onzin dat water met een hardheid van 7,34 Duitse graden zacht water is, zoals enkele kraanwaterbedrijven zeggen. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog debat over de relatie tussen eczeem, en hard leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Horn objectief vaststellen

Je kunt de mineralen in kraanwater bepalen en dan aanduiden in een bepaalde grootheid. Zoals de genoemde 7,34 dH in Horn**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn reeksen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen correct, maar af en toe kan een getal niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Horn

Becijfering voor 7,34 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Horn?

Zacht water wordt over het algemeen als behaaglijk beoordeeld. Theemakers zoals het overzeese Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt over het algemeen voor in regio’s met kalkrijk drinkwater. Dit kan flink gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Horn is het derhalve zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 7,34 naar 0 dH te verminderen.