De waterhardheid van het kraanwater in Huizinge bedraagt ongeveer 12,50 dH. Dit houdt in dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 leidingwater. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Huizinge is een zeer kleine woonplaats met 130 inwoners. Huizinge ligt in de gemeente Loppersum. Deze bevindt zich in de noordelijke provincie Groningen.
U kunt een waterhardheid van 12,50 dH wellicht "prima" vinden. De gewaarwording van een bepaalde hardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de douchekranen?.
Water met deze waterhardheid is in ieder geval niet nadelig voor mens of dier*. Hoe dan ook is het een verzinsel dat een waterhardheid van 12,50 Duitse graden zacht water is, zoals enkele leidingwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.
*Er is wel discussie over de samenhang van eczeem, en kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen sterke conclusies op.
Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater meten en dan weergeven in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 12,50 Duitse graden in Huizinge**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan overzichten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die correct, maar nu en dan kan een meting zijn verouderd.
Feit is dat uitsluitend met totaal zacht kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, op welk punt de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke waardering.
Becijfering voor 12,50 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkaanslag.
Een ieder beleeft zacht kraanwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het Britse Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:
Af en toe formeert zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?
Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt het meest voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Huizinge is het dus zonder twijfel zinvol om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 12,50 naar 0 dH te verminderen.