Het water in Hulsberg (Hölsberg) heeft een minimale waterhardheid van ongeveer 7,34 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.
Let wel, het water op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De maximale hardheid in Hulsberg (Hölsberg) is 7,84 dH. Dit geldt als tamelijk hard water.
Hulsberg biedt plaats aan 4.070 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Hulsberg ligt in de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Nuth.
De betekenis van een bepaalde waterhardheid is erg onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 7,34 Duitse graden "normaal" vinden en daarmee het schrobben van de kranen accepteren.
Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Evenwel is het een fabeltje dat een waterhardheid van 7,34 dH zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.
*Er is verwarring over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen onomwonden conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een bepaalde maat. Zoals de eerder aangeduide 7,34 dH in Hulsberg**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan lijsten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.
Het is een feit dat alleen met kalkloos water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een subjectieve beoordeling.
Rekensom voor 7,34 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.
Iedereen ervaart volledig onthard water als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:
Soms vormt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dit?
Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat af en toe een restant kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt meestal voor in streken met kalkrijk water. Dit kan flink gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Hulsberg is het dus uiterst zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van het water van 7,34 naar 0 Duitse graden terug te dringen.