9,41 dH. Zo hard is het drinkwater in Hulsel. Dit komt neer op behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 drinkwater. 9,41 dH x 17,8 gram x 180m3 = 30,15 kilogram kalkvormende deeltjes.
Hulsel telt 765 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Hulsel ligt in de gemeente Reusel-De Mierden. Die hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant.
De indruk van een vastgestelde waterhardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Men kan zo een waterhardheid van 9,41 dH "aanvaardbaar" vinden en dus het boenen van de glazen douchewand dulden.
Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval niet risicovol voor het lichaam*. Maar het is ook een verzinsel dat water van 9,41 dH zacht kraanwater is, zoals enkele watermaatschappijen zeggen. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.
*Er is nog wel discussie over de correlatie van eczeem, en drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater bepalen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde grootheid. Zoals de beschreven 9,41 Duitse graden in Hulsel**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn reeksen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die accuraat, maar soms kan een getal niet meer correct zijn.
Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig kalkvrij water van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, waar de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk subjectieve beoordeling.
Becijfering voor 9,41 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 9,41 dH x 180m3 = 30,15 kilogram kalkdeeltjes.
Kalkvrij drinkwater wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:
Af en toe vormt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dit?
Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt het meest voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Hulsel is het dus zonder twijfel zinvol om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 9,41 naar 0 Duitse graden te reduceren.