De waterhardheid van het leidingwater in Hurwenen bedraagt ongeveer 6,50 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad betekent 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub water. 6,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,83 kilogram kalkdeeltjes.
Hurwenen is een kleine woonplaats met 830 inwonenden. Hurwenen ligt in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Maasdriel.
Mensen kunnen waterhardheid van 6,50 dH "OK" vinden. De indruk van de gegeven waterhardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchewand?.
Leidingwater van deze hardheid is in elk geval niet risicovol voor het lichaam*. Echter, het is niet waar dat water van 6,50 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.
*Er is wel discussie over de correlatie van eczeem, en kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater bepalen en dan weergeven in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,50 dH in Hurwenen**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn overzichten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die juist, maar af en toe kan een waarde niet meer correct zijn.
Het is duidelijk dat alleen met geheel onthard water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, waar de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal subjectieve beoordeling.
Berekening voor 6,50 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,50 dH x 180m3 = 20,83 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Iedereen ondervindt volledig zacht kraanwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:
Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dat?
Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt over het algemeen voor in gebieden met kalkrijk drinkwater. Dit kan beduidend verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Hurwenen is het dus zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het water van 6,50 naar 0 dH te reduceren.