De minimale hardheid van het water in Ingber ligt rond 7,34 dH. Dit noemen we tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag per kuub kraanwater. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.
Desondanks kan het water op uw postcode nogal afwijken. De grootste waterhardheid in Ingber is 7,84 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water.
Ingber biedt plaats aan 240 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Ingber bevindt zich in de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Gulpen-Wittem.
Men kan hardheid van 7,34 dH wellicht "aanvaardbaar" vinden. De ervaring van een vastgestelde hardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchekranen?.
Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Desalniettemin is het een fabeltje dat water van 7,34 dH zacht water is, zoals sommige kraanwaterbedrijven verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag op de douchewand.
*Er is wel discussie over de correlatie van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen afgetekende conclusies op.
Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater testen en dan weergeven in een vastgestelde eenheid. Zoals de genoemde 7,34 dH in Ingber**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan tabellen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.
Het staat vast dat alleen met volledig kalkloos water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve beoordeling.
Berekening voor 7,34 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.
Onthard kraanwater wordt praktisch altijd als prettig ervaren. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:
Af en toe vormt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Wat is dat?
Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruine bezinksel komt het meest voor in gebieden met hard leidingwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Ingber is het daarom absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 7,34 naar 0 dH te reduceren.