Het kraanwater in Jaarsveld heeft een minimale waterhardheid van 7,40 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één Duitse graad betekent 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per kuub water. 7,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,71 kilogram kalkaanslag.
Maar het water op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De hoogste waterhardheid in Jaarsveld is 7,60 dH. Dit is tamelijk hard water.
Jaarsveld is een erg kleine woonplaats met 310 inwoners. Jaarsveld ligt in de centrale provincie Utrecht in de gemeente Lopik.
De ervaring van een vastgestelde waterhardheid is duidelijk persoonlijk. Mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 7,40 dH "geen probleem" vinden en daarmee het schoonmaken van de tegels aanvaarden.
Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval niet schadelijk voor mens of dier*. Echter, het is een verzinsel dat water met een hardheid van 7,40 dH zacht water is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.
*Er is nog discussie over de samenhang van eczeem, en hard drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen onomwonden conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water bepalen en dan weergeven in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,40 Duitse graden in Jaarsveld**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan lijsten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die juist, maar zo nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.
Feit is dat alleen met totaal kalkloos water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, op welk punt precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk subjectieve waardering.
Rekensom voor 7,40 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,40 dH x 180m3 = 23,71 kilogram kalk.
Een ieder ondervindt zacht drinkwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:
Soms formeert zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Wat is dit?
Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt doorgaans voor in streken met hard water. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere stimulans om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Jaarsveld is het derhalve zeker zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 7,40 naar 0 dH te reduceren.