Waterhardheid Jannum (Ferwerderadiel)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
8,30
dH
9,40
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

8,30 Duitse graden. Zo hard is het water in Jannum (Janum) minimaal. Dit houdt simpelweg in dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalk in elke m3 leidingwater. 8,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 26,59 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De meest ongunstige hardheid in Jannum (Janum) is 9,40 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Jannum is een kleine woonplaats met 65 inwoners. Jannum ligt in de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Ferwerderadiel.


Persoonlijke betekenis behoorlijk hard drinkwater Jannum

De beleving van een vastgestelde waterhardheid is duidelijk subjectief. Mensen kunnen zo een hardheid van 8,30 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de glazen douchewand voor lief nemen.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval niet riskant voor het lichaam*. Het is echter ook onzin dat water van 8,30 Duitse graden zacht water is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en hard kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Hardheid Jannum objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater meten en vervolgens uitdrukken in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 8,30 dH in Jannum**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan overzichten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die accuraat, maar soms kan een meting niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Jannum

Calculatie voor 8,30 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 8,30 dH x 180m3 = 26,59 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Jannum?

Kalkvrij drinkwater wordt praktisch altijd als prettig ervaren. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat soms een restant kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt het vaakst voor in streken met hard water. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Jannum is het daarom beslist zinvol om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het drinkwater van 8,30 naar 0 Duitse graden te verminderen.