De minimale waterhardheid van het water in Jisp is ongeveer 6,00 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.
Let wel, het water op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De grootste waterhardheid in Jisp is 10,36 dH. Dit is behoorlijk hard water.
Jisp is een kleine woonplaats met 755 inwonenden. Jisp bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Wormerland.
De gewaarwording van een vastgestelde hardheid is onbetwistbaar persoonlijk. U kunt bijvoorbeeld een hardheid van 6,00 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en dus het schrobben van de douchekranen voor lief nemen.
Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor mens of dier*. Nochtans is het onzin dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht water is, zoals enkele drinkwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.
*Er is debat over de correlatie van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen significante uitkomsten op.
Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater meten en dan weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,00 dH in Jisp**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die correct, maar af en toe kan een meting verouderd zijn.
Het staat vast dat alleen met kalkvrij leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal subjectieve waardering.
Becijfering voor 6,00 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.
Iedereen ervaart onthard leidingwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:
Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Wat is dit?
Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt in de regel voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijkere aanmoediging om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Jisp is het daarom in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het leidingwater van 6,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.