Waterhardheid Jonkerslân (Opsterland)

Zacht
0
6,90
dH
7,20
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het leidingwater in Jonkerslân (Jonkersland) is 6,90 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalk per kuub water. 6,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,11 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het water op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De hoogste waterhardheid in Jonkerslân (Jonkersland) is 7,20 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water.

Jonkerslân is een erg kleine woonplaats met 290 inwonenden. Jonkerslân bevindt zich in de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Opsterland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Jonkerslân

De perceptie van een bepaalde waterhardheid is ontegensprekelijk subjectief. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,90 Duitse graden "heel gewoon" vinden en daarmee het boenen van de glazen douchewand accepteren.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval niet slecht voor het lichaam*. Echter, het is een fabeltje dat water met een hardheid van 6,90 dH zacht leidingwater is, zoals sommige waterbedrijven beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is nog wel verwarring over de correlatie van eczeem, en kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen duidelijke conclusies op.

Waterhardheid Jonkerslân objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water meten en dan aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,90 dH in Jonkerslân**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan overzichten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die accuraat, maar nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat alleen met totaal zacht water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Jonkerslân

Rekensom voor 6,90 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,90 dH x 180m3 = 22,11 kilogram kalk.

Is een waterontharder nuttig in Jonkerslân?

Kalkvrij drinkwater wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt dikwijls voor in plaatsen met kalkrijk leidingwater. Dit kan fors gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Jonkerslân is het derhalve absoluut zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het leidingwater van 6,90 naar 0 Duitse graden terug te dringen.