Het kraanwater in Jonkersvaart heeft een waterhardheid van 9,00 dH. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 9,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 28,84 kilogram kalkaanslag.
Jonkersvaart is een kleine woonplaats met 245 inwoners. Jonkersvaart maakt deel uit van de gemeente Marum. Deze hoort bij de noordelijke provincie Groningen.
De gewaarwording van een bepaalde waterhardheid is erg onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen zo een hardheid van 9,00 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en dus het ontkalken van de douchekranen voor lief nemen.
Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval niet een gevaar voor het lichaam*. Niettemin is het een verzinsel dat water van 9,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.
*Er is verwarring over het verband tussen eczeem, en leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen heldere uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater vaststellen en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 9,00 dH in Jonkersvaart**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn tabellen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die correct, maar af en toe kan een waarde verouderd zijn.
Het is duidelijk dat alleen met geheel zacht kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, op welk punt precies de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk subjectieve waardering.
Berekening voor 9,00 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 9,00 dH x 180m3 = 28,84 kilogram kalk.
Zacht water wordt doorgaans als behaaglijk beoordeeld. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:
Soms ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Wat is dit?
Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt het vaakst voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan flink gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijkere overweging om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Jonkersvaart is het zodoende uiterst zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 9,00 naar 0 dH terug te dringen.