Waterhardheid Joppe (Lochem)

Zacht
0
6,70
dH
7,80
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het leidingwater in Joppe kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van om en nabij 6,70 dH. Dit geldt als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter kraanwater. 6,70 dH x 17,8 gram x 180m3 = 21,47 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het water op uw postcode behoorlijk afwijken. De maximale hardheid in Joppe is 7,80 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.

Joppe biedt plaats aan 395 inwonenden. Het is een erg kleine woonplaats. Joppe is onderdeel van de gemeente Lochem. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Joppe

De waarneming van een vastgestelde hardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,70 dH "prima" vinden en dus het (schoon)poetsen van de tegels dulden.

Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet nadelig voor de gezondheid*. Toch is het onzin dat water met een hardheid van 6,70 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog debat over de correlatie van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Hardheid Joppe objectief meten

Je kunt de mineralen in drinkwater meten en dan aanduiden in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 6,70 Duitse graden in Joppe**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn tabellen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die accuraat, maar af en toe kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat uitsluitend met totaal onthard leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Joppe

Rekensom voor 6,70 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,70 dH x 180m3 = 21,47 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder essentieel in Joppe?

Iedereen ondervindt zacht drinkwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt het vaakst voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan flink teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Joppe is het dus absoluut zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 6,70 naar 0 Duitse graden te reduceren.