De minimale hardheid van het kraanwater in Jorwert (Jorwerd) is ongeveer 6,20 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid zorgt voor 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke m3 water. 6,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,86 kilogram kalkvormende deeltjes.
Maar het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De meest ongunstige hardheid in Jorwert (Jorwerd) is 8,30 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.
Jorwert telt 330 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Jorwert is onderdeel van de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Littenseradiel.
U kunt waterhardheid van 6,20 dH "heel gewoon" vinden. De ontvangst van een bepaalde hardheid is overduidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de glazen douchewand?.
Drinkwater met deze waterhardheid is in elk geval niet risicovol voor mens of dier*. Hoe dan ook is het onzin dat water van 6,20 dH zacht water is, zoals enkele waterbedrijven vertellen. Het leidt immers tot kalkaanslag.
*Er is nog wel verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water meten en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,20 Duitse graden in Jorwert**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan tabellen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.
Feit is dat alleen met kalkvrij leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, op welk punt precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk subjectieve beoordeling.
Calculatie voor 6,20 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,20 dH x 180m3 = 19,86 kilogram kalkaanslag.
Praktisch iedereen beleeft volledig onthard leidingwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:
Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dit?
Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt over het algemeen voor in streken met hard kraanwater. Dit kan beduidend verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Jorwert is het derhalve duidelijk zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 6,20 naar 0 Duitse graden terug te brengen.