11,40 dH. Zo hard is het water in Kapel Avezaath. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. 1 dH waterhardheid wil zeggen 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke kuub water. 11,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 36,53 kilogram kalkaanslag.
Kapel Avezaath telt 690 inwonenden. Het is een zeer kleine woonplaats. Kapel Avezaath maakt deel uit van de gemeente Tiel. Die hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.
Sommige mensen kunnen een hardheid van 11,40 Duitse graden wellicht "OK" vinden. De betekenis van de vastgestelde hardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de douchekranen?.
Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor het lichaam*. Desondanks is het een verzinsel dat water van 11,40 dH zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen vertellen. Het leidt tenslotte tot kalkafzetting.
*Er is verwarring over de context van eczeem, en hard leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen duidelijke conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in kraanwater testen en vervolgens aanduiden in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 11,40 Duitse graden in Kapel Avezaath**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn overzichten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.
Feit is dat uitsluitend met geheel kalkvrij water van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, waar de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij persoonlijke waardering.
Calculatie voor 11,40 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 11,40 dH x 180m3 = 36,53 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Praktisch iedereen beleeft volledig kalkvrij leidingwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:
Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dit?
Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat soms een residu kan formeren. Dit bruine bezinksel komt dikwijls voor in streken met hard water. Dit kan flink teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Kapel Avezaath is het dus zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 11,40 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.