6,00 Duitse graden. Zo hard is het water in Katwoude minimaal. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid is goed voor 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.
Maar het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De hoogste waterhardheid in Katwoude is 10,36 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water.
Katwoude is een kleine woonplaats met 235 inwonenden. Katwoude bevindt zich in de gemeente Waterland. Deze hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.
De perceptie van een vastgestelde hardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt zo een hardheid van 6,00 dH "heel gewoon" vinden en het schoonmaken van de glazen douchewand aanvaarden.
Leidingwater met deze hardheid is in elk geval niet nadelig voor het lichaam*. Desalniettemin is het niet waar dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht water is, zoals sommige drinkwaterbedrijven zeggen. Het leidt tenslotte tot kalkafzetting.
*Er is wel debat over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.
Je kunt de mineralen in water meten en vervolgens weergeven in een bepaalde eenheid. Zoals de geconcludeerde 6,00 Duitse graden in Katwoude**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan lijsten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen juist, maar soms kan een waarde zijn verouderd.
Feit is dat uitsluitend met geheel kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, waar precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk subjectieve waardering.
Becijfering voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.
Praktisch iedereen beleeft volledig kalkvrij leidingwater als prettig en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:
Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dit?
Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan formeren. Dit bruine residu komt praktisch altijd voor in streken met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Katwoude is het zodoende uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 6,00 naar 0 dH te reduceren.