7,30 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het kraanwater in Keijenborg. Dit staat bekend als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke 1000 liter kraanwater. 7,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,39 kilogram kalkvormende deeltjes.
Desondanks kan het water op uw postcode behoorlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Keijenborg is 12,40 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.
Keijenborg telt 1.520 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Keijenborg bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Bronckhorst.
Sommige mensen kunnen een hardheid van 7,30 dH "prima" vinden. De perceptie van de gegeven waterhardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de glazen douchewand?.
Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval niet riskant voor het lichaam*. Desondanks is het onzin dat water van 7,30 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.
*Er is nog debat over het verband tussen eczeem, en kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater meten en dan weergeven in een bepaalde maat. Zoals de genoemde 7,30 Duitse graden in Keijenborg**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn reeksen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een getal niet meer correct zijn.
Feit is dat uitsluitend met totaal kalkloos drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, waar precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.
Calculatie voor 7,30 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,30 dH x 180m3 = 23,39 kilogram kalkaanslag.
Praktisch iedereen ondervindt volledig zacht water als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:
Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Wat is dat?
Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt normaal gesproken voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Keijenborg is het zodoende zeker nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 7,30 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.