Het drinkwater in Kerkenveld heeft een minimale waterhardheid van ongeveer 6,38 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.
Desondanks kan het drinkwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Kerkenveld is 7,84 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water.
Kerkenveld is een kleine woonplaats met 910 inwonenden. Kerkenveld is onderdeel van de gemeente De Wolden. Deze hoort bij de noordelijke provincie Drenthe.
De gewaarwording van een gegeven hardheid is kennelijk persoonlijk. U kunt -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,38 Duitse graden "geen probleem" vinden en het schoonmaken van de douche aanvaarden.
Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Hoe dan ook is het onzin dat een waterhardheid van 6,38 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.
*Er is nog debat over de relatie tussen eczeem, en drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen duidelijke uitkomsten op.
Je kunt calcium en magnesium in leidingwater meten en dan weergeven in een bepaalde grootheid. Zoals de geconcludeerde 6,38 Duitse graden in Kerkenveld**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn lijsten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een meting zijn verouderd.
Het is een feit dat alleen met totaal kalkloos water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, waar precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal subjectieve beoordeling.
Becijfering voor 6,38 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.
Kalkvrij kraanwater wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theemakers zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:
Soms ontwikkelt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dit?
Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt meestal voor in plaatsen met hard drinkwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Kerkenveld is het daarom in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 6,38 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.