Waterhardheid Kessel (Peel en Maas)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,34 dH. Dat is de minimale hardheid van het kraanwater in Kessel. Dit is tamelijk hard water. Één dH waterhardheid zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het drinkwater op uw postcode kan nogal verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Kessel is 7,84 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water.

Kessel biedt plaats aan 4.285 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Kessel bevindt zich in de gemeente Peel en Maas. Die hoort bij de zuidelijke provincie Limburg.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Kessel

Iemand kan een hardheid van 7,34 dH wellicht "acceptabel" vinden. De ervaring van de vastgestelde waterhardheid is onbetwistbaar subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de kranen?.

Water met deze hardheid is in elk geval geenszins slecht voor mens of dier*. Desalniettemin is het onzin dat een waterhardheid van 7,34 dH zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven verkondigen. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Kessel waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater meten en vervolgens aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 7,34 dH in Kessel**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn reeksen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die correct, maar af en toe kan een waarde zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met kalkvrij drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Kessel

Berekening voor 7,34 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Kessel?

Iedereen ondervindt zacht water als prettig en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt het vaakst voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere overweging om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Kessel is het zodoende uiterst zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 7,34 naar 0 Duitse graden te reduceren.