De waterhardheid van het leidingwater in Kiel-Windeweer ligt in de buurt van 12,50 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalk per m3 drinkwater. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Kiel-Windeweer telt 895 inwonenden. Het is een zeer kleine woonplaats. Kiel-Windeweer maakt deel uit van de gemeente Hoogezand-Sappemeer. Deze hoort bij de noordelijke provincie Groningen.
Mensen kunnen hardheid van 12,50 dH misschien "normaal" vinden. De beleving van een vastgestelde waterhardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de glazen douchewand?.
Water van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Evenwel is het niet waar dat een waterhardheid van 12,50 Duitse graden zacht water is, zoals sommige kraanwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.
*Er is nog debat over de context van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water meten en dan weergeven in een vastgestelde maat. Zoals de beschreven 12,50 dH in Kiel-Windeweer**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan overzichten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een meting zijn verouderd.
Het is duidelijk dat alleen met onthard leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, op welk punt de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke beoordeling.
Berekening voor 12,50 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalk.
Een ieder ondervindt volledig zacht water als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:
Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dat?
Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt normaal gesproken voor in regio’s met kalkrijk drinkwater. Dit kan flink verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Kiel-Windeweer is het daarom zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het leidingwater van 12,50 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.