7,00 dH. Zo hard is het kraanwater in Kinnum minimaal. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid wil zeggen 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke 1000 liter water. 7,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,43 kilogram kalkdeeltjes.
Maar het leidingwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De hoogste waterhardheid in Kinnum is 7,30 dH. Dit is tamelijk hard water.
Kinnum hoort bij de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Terschelling.
De beleving van een bepaalde waterhardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 7,00 Duitse graden "geen probleem" vinden en daarmee het schoonmaken van de glazen douchewand aanvaarden.
Drinkwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het een verzinsel dat een waterhardheid van 7,00 dH zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag op de douchewand.
*Er is nog debat over de samenhang van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen onomwonden uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater testen en dan aanduiden in een vastgestelde grootheid. Zoals de geconcludeerde 7,00 Duitse graden in Kinnum**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die juist, maar soms kan een meting niet meer correct zijn.
Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig onthard kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, op welk punt precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een persoonlijke beoordeling.
Berekening voor 7,00 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,00 dH x 180m3 = 22,43 kilogram kalkdeeltjes.
Iedereen beleeft onthard drinkwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:
Zo nu en dan formeert zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dat?
Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een residu kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt over het algemeen voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Kinnum is het dus zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 7,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.