De minimale waterhardheid van het drinkwater in Klaaswaal is om en nabij de 4,98 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Maar het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De meest ongunstige hardheid in Klaaswaal is 9,41 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.
Klaaswaal is een kleine woonplaats met 4.045 inwonenden. Klaaswaal maakt deel uit van de gemeente Cromstrijen. Die hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.
De beleving van een bepaalde waterhardheid is nogal persoonlijk. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 4,98 dH "heel gewoon" vinden en daarmee het boenen van de douche dulden.
Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Maar het is ook niet waar dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht water is, zoals sommige drinkwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.
*Er is nog verwarring over de context van eczeem, en hard kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen heldere uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water meten en vervolgens weergeven in een vastgestelde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 4,98 dH in Klaaswaal**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die accuraat, maar incidenteel kan een waarde verouderd zijn.
Het is duidelijk dat alleen met kalkvrij kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, op welk punt precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk subjectieve beoordeling.
Calculatie voor 4,98 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.
Praktisch iedereen ondervindt volledig kalkvrij water als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:
Af en toe formeert zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dat?
Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt gewoonlijk voor in gebieden met hard drinkwater. Dit kan flink verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere drijfveer om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Klaaswaal is het daarom beslist nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden terug te dringen.