Het water in Klooster Lidlum heeft een minimale waterhardheid van 6,30 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH betekent 17,8 gram kalk in elke m3 water. 6,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,19 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Maar het leidingwater op uw postcode kan nogal afwijken. De hoogste hardheid in Klooster Lidlum is 6,70 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water.
Klooster Lidlum is onderdeel van de gemeente Franekeradeel. Die bevindt zich in de noordelijke provincie Friesland.
Mensen kunnen hardheid van 6,30 dH misschien "normaal" vinden. De gewaarwording van een bepaalde waterhardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de glazen douchewand?.
Leidingwater met deze hardheid is in elk geval niet nadelig voor het lichaam*. Het is echter ook een fabeltje dat water van 6,30 dH zacht water is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.
*Er is nog wel debat over de context van eczeem, en hard leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater bepalen en dan uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,30 Duitse graden in Klooster Lidlum**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een getal zijn verouderd.
Het is duidelijk dat alleen met volledig onthard water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, waar precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk persoonlijke beoordeling.
Rekensom voor 6,30 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,30 dH x 180m3 = 20,19 kilogram kalkvormende deeltjes.
Iedereen beleeft volledig kalkvrij kraanwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:
Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?
Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat soms een overblijfsel kan vormen. Dit bruine bezinksel komt in het algemeen voor in oorden met hard water. Dit kan fors teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Klooster Lidlum is het daarom beslist zinnig om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 6,30 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.