De waterhardheid van het water in Kloosterburen is om en nabij de 12,50 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water. 1 dH staat voor 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per kuub water. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Kloosterburen is een erg kleine woonplaats met 1.310 inwoners. Kloosterburen ligt in de gemeente De Marne. Deze bevindt zich in de noordelijke provincie Groningen.
Sommige mensen kunnen hardheid van 12,50 dH "heel gewoon" vinden. De ontvangst van de bepaalde hardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de tegels in de badkamer?.
Leidingwater met deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Desondanks is het een fabeltje dat water van 12,50 Duitse graden zacht water is, zoals enkele waterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.
*Er is discussie over de correlatie van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen sterke uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water bepalen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de genoemde 12,50 Duitse graden in Kloosterburen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.
Het is een feit dat alleen met totaal onthard leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, waar de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke beoordeling.
Calculatie voor 12,50 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkvormende deeltjes.
Onthard drinkwater wordt praktisch altijd als prettig ervaren. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:
Zo nu en dan vormt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Wat is dat?
Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt praktisch altijd voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijkere drijfveer om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Kloosterburen is het derhalve in ieder geval zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het water van 12,50 naar 0 Duitse graden te verminderen.