8,90 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het drinkwater in Kloosterhaar. Dit noemen we behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalk in elke m3 water. 8,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 28,52 kilogram kalkaanslag.
Maar het water op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De grootste hardheid in Kloosterhaar is 10,20 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.
Kloosterhaar telt 1.515 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Kloosterhaar is onderdeel van de oostelijke provincie Overijssel in de gemeente Twenterand.
De waarneming van een gegeven waterhardheid is duidelijk persoonlijk. U kunt -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 8,90 dH "normaal" vinden en dus het schrobben van de kranen aanvaarden.
Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Aan de andere kant is het onzin dat water van 8,90 Duitse graden zacht water is, zoals enkele leidingwaterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.
*Er is nog discussie over de context van eczeem, en hard kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.
Je kunt de mineralen in leidingwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde grootheid. Zoals de genoemde 8,90 Duitse graden in Kloosterhaar**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.
Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met volledig kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, waar de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij subjectieve beoordeling.
Rekensom voor 8,90 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 8,90 dH x 180m3 = 28,52 kilogram kalk.
Kalkvrij water wordt doorgaans als weldadig ervaren. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:
Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dat?
Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat soms een restant kan formeren. Dit bruine residu komt in de regel voor in gebieden met hard drinkwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijkere beweegreden om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Kloosterhaar is het dus zonder twijfel zinvol om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 8,90 naar 0 Duitse graden te reduceren.