9,30 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Kollumerpomp (de Pomp). Dit staat te boek als behoorlijk hard water. 1 dH wil zeggen 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter water. 9,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 29,80 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Kollumerpomp telt 465 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Kollumerpomp is onderdeel van de gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland. Die bevindt zich in de noordelijke provincie Friesland.
Men kan een hardheid van 9,30 Duitse graden misschien "heel gewoon" vinden. De indruk van een gegeven hardheid is ontegensprekelijk subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de glazen douchewand?.
Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins risicovol voor mens of dier*. Maar het is ook een verzinsel dat water van 9,30 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven zeggen. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.
*Er is nog discussie over de context van eczeem, en drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water vaststellen en vervolgens weergeven in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 9,30 dH in Kollumerpomp**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een getal verouderd zijn.
Het staat vast dat uitsluitend met totaal kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, waar precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk subjectieve beoordeling.
Rekensom voor 9,30 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 9,30 dH x 180m3 = 29,80 kilogram kalkvormende deeltjes.
Zacht drinkwater wordt praktisch altijd als behaaglijk ervaren. Theeproducenten zoals het Britse Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:
Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?
Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat soms een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt meestal voor in gebieden met kalkrijk kraanwater. Dit kan flink teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Kollumerpomp is het zodoende zonder twijfel zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het leidingwater van 9,30 naar 0 dH te reduceren.