9,30 dH. Zo hard is het leidingwater in Kollumerzwaag (Kollumersweach). Dit staat bekend als behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalk per 1000 liter kraanwater. 9,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 29,80 kilogram kalk.
Kollumerzwaag biedt plaats aan 2.965 inwoners. Het is een erg kleine woonplaats. Kollumerzwaag is onderdeel van de gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland. Deze hoort bij de noordelijke provincie Friesland.
Mensen kunnen een hardheid van 9,30 dH "aanvaardbaar" vinden. De ervaring van een vastgestelde hardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de badkamer?.
Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval niet slecht voor de gezondheid*. Echter, het is een fabeltje dat een waterhardheid van 9,30 dH zacht drinkwater is, zoals enkele watermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.
*Er is nog wel debat over de correlatie van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen duidelijke uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater meten en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 9,30 dH in Kollumerzwaag**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan lijsten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen juist, maar soms kan een getal niet meer actueel zijn.
Het is een feit dat alleen met geheel zacht kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, waar de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een persoonlijke waardering.
Berekening voor 9,30 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 9,30 dH x 180m3 = 29,80 kilogram kalk.
Iedereen ervaart volledig kalkvrij kraanwater als prettig en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:
Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?
Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt normaliter voor in plaatsen met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Kollumerzwaag is het derhalve zonder twijfel zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 9,30 naar 0 dH te verminderen.