De waterhardheid van het drinkwater in Koudum bedraagt ongeveer 6,60 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 6,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 21,15 kilogram kalkdeeltjes.
Koudum is een zeer kleine woonplaats met 2.670 inwoners. Koudum bevindt zich in de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Súdwest-Fryslân.
De ervaring van een bepaalde waterhardheid is duidelijk subjectief. Sommige mensen kunnen zo een hardheid van 6,60 dH "geen probleem" vinden en dus het boenen van de douche aanvaarden.
Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Echter, het is een verzinsel dat een waterhardheid van 6,60 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag in de badkamer.
*Er is nog wel verwarring over de correlatie van eczeem, en hard drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.
Je kunt calcium en magnesium in drinkwater bepalen en dan aanduiden in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 6,60 Duitse graden in Koudum**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn lijsten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die accuraat, maar incidenteel kan een meting niet meer correct zijn.
Het is een feit dat alleen met geheel zacht water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve beoordeling.
Calculatie voor 6,60 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,60 dH x 180m3 = 21,15 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Een ieder beleeft volledig zacht kraanwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:
Zo nu en dan formeert zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Wat is dit?
Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt in de regel voor in plaatsen met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijkere beweegreden om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Koudum is het zodoende in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 6,60 naar 0 Duitse graden te reduceren.