Het leidingwater in Krabbendijke kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van 6,38 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalk in elke 1000 liter water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.
Toch kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De grootste waterhardheid in Krabbendijke is 7,84 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.
Krabbendijke is een kleine woonplaats met 4.410 inwonenden. Krabbendijke hoort bij de gemeente Reimerswaal. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Zeeland.
De betekenis van een gegeven waterhardheid is erg persoonlijk. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,38 Duitse graden "normaal" vinden en daarmee het ontkalken van de badkamer accepteren.
Water van deze hardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor het lichaam*. Het is echter ook niet waar dat een waterhardheid van 6,38 dH zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven verkondigen. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.
*Er is nog verwarring over de relatie tussen eczeem, en drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen onomwonden conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater vaststellen en dan aanduiden in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 6,38 dH in Krabbendijke**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan reeksen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die juist, maar incidenteel kan een meting niet meer correct zijn.
Feit is dat alleen met totaal kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, op welk punt precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij subjectieve waardering.
Rekensom voor 6,38 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.
Praktisch iedereen beleeft volledig onthard water als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:
Soms formeert zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Wat is dit?
Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt doorgaans voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Krabbendijke is het zodoende duidelijk zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 6,38 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.