De minimale waterhardheid van het drinkwater in Krimpen aan de Lek is om en nabij de 4,98 dH. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid is goed voor 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.
Desondanks kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De meest ongunstige hardheid in Krimpen aan de Lek is 9,41 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.
Krimpen aan de Lek telt 6.445 inwonenden. Dit is een zeer kleine woonplaats. Krimpen aan de Lek ligt in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Krimpenerwaard.
De ontvangst van een bepaalde waterhardheid is merkbaar persoonlijk. Mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 4,98 dH "OK" vinden en dus het ontkalken van de douchewand voor lief nemen.
Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor de gezondheid*. Echter, het is een verzinsel dat water van 4,98 Duitse graden zacht water is, zoals sommige kraanwaterbedrijven zeggen. Het leidt immers tot kalkaanslag in de badkamer.
*Er is nog discussie over de samenhang van eczeem, en kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen duidelijke uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater meten en dan uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de genoemde 4,98 dH in Krimpen aan de Lek**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er bestaan lijsten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een getal niet meer correct zijn.
Het is duidelijk dat uitsluitend met totaal onthard kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, waar de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk subjectieve beoordeling.
Becijfering voor 4,98 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.
Iedereen beleeft kalkvrij water als prettig en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:
Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?
Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan vormen. Dit bruine bezinksel komt veelal voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan flink verminderd worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Krimpen aan de Lek is het dus zonder twijfel zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden terug te brengen.