De minimale hardheid van het leidingwater in Kuitaart bedraagt ongeveer 6,38 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.
Desondanks kan het water op uw postcode nogal verschillen. De grootste hardheid in Kuitaart is 7,84 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water.
Kuitaart is een kleine woonplaats met 220 inwonenden. Kuitaart ligt in de gemeente Hulst. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Zeeland.
Mensen kunnen een waterhardheid van 6,38 dH wellicht "normaal" vinden. De gewaarwording van de vastgestelde waterhardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchewand?.
Water van deze hardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Het is evenwel een verzinsel dat een waterhardheid van 6,38 dH zacht water is, zoals sommige watermaatschappijen zeggen. Het leidt immers tot kalkafzetting.
*Er is nog wel debat over de relatie tussen eczeem, en leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen significante uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,38 dH in Kuitaart**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn lijsten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.
Feit is dat alleen met geheel kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, op welk punt de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk persoonlijke beoordeling.
Becijfering voor 6,38 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.
Onthard drinkwater wordt doorgaans als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:
Af en toe vormt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dat?
Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat af en toe een residu kan formeren. Dit bruine bezinksel komt in de regel voor in streken met hard leidingwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere afweging om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Kuitaart is het dus in ieder geval zinnig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het drinkwater van 6,38 naar 0 Duitse graden te reduceren.