Waterhardheid Langbroek (Wijk bij Duurstede)

Zacht
0
7,40
dH
7,50
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,40 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Langbroek minimaal. Dit komt neer op tamelijk hard water. 1 dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 7,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,71 kilogram kalkdeeltjes.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Langbroek is 7,50 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water.

Langbroek telt 2.075 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Langbroek maakt deel uit van de centrale provincie Utrecht in de gemeente Wijk bij Duurstede.


Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Langbroek

Iemand kan hardheid van 7,40 dH "normaal" vinden. De beleving van een bepaalde waterhardheid is onmiskenbaar subjectief. Wat vindt u van het boenen van de tegels in de badkamer?.

Drinkwater met deze waterhardheid is in elk geval niet nadelig voor het lichaam*. Echter, het is niet waar dat een waterhardheid van 7,40 Duitse graden zacht water is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel debat over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Hardheid Langbroek waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water vaststellen en dan weergeven in een bepaalde grootheid. Zoals de beschreven 7,40 Duitse graden in Langbroek**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Langbroek

Rekensom voor 7,40 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,40 dH x 180m3 = 23,71 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Langbroek?

Zacht water wordt over het algemeen als behaaglijk beoordeeld. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms vormt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Wat is dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een residu kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt veelal voor in regio’s met kalkrijk water. Dit kan fors teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Langbroek is het dus absoluut zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het leidingwater van 7,40 naar 0 Duitse graden te verminderen.