5,80 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het kraanwater in Langeveen. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad komt neer op 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per kuub water. 5,80 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,58 kilogram kalk.
Desondanks kan het kraanwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De maximale hardheid in Langeveen is 11,80 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.
Langeveen biedt plaats aan 1.280 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Langeveen is onderdeel van de gemeente Tubbergen. Die hoort bij de oostelijke provincie Overijssel.
De beleving van een gegeven hardheid is erg subjectief. Men kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 5,80 dH "heel gewoon" vinden en dus het boenen van de kranen voor lief nemen.
Drinkwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins nadelig voor het lichaam*. Niettemin is het een verzinsel dat een waterhardheid van 5,80 dH zacht water is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.
*Er is nog discussie over de samenhang van eczeem, en hard leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen significante uitkomsten op.
Je kunt kalkvormende deeltjes in water testen en dan aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 5,80 Duitse graden in Langeveen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn lijsten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die correct, maar soms kan een meting niet meer actueel zijn.
Het is een feit dat alleen met onthard kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, op welk punt de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve beoordeling.
Becijfering voor 5,80 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 5,80 dH x 180m3 = 18,58 kilogram kalkdeeltjes.
Kalkvrij kraanwater wordt praktisch altijd als behaaglijk beoordeeld. Theemakers zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:
Af en toe vormt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?
Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt gewoonlijk voor in plaatsen met hard kraanwater. Dit kan flink verminderd worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Langeveen is het derhalve zeker zinnig om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 5,80 naar 0 dH terug te brengen.