9,00 dH. Dat is de hardheid van het leidingwater in Lauwerzijl. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. Één Duitse graad wil zeggen 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 water. 9,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 28,84 kilogram kalk.
Lauwerzijl biedt plaats aan 215 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Lauwerzijl ligt in de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Zuidhorn.
Iemand kan waterhardheid van 9,00 Duitse graden "heel gewoon" vinden. De indruk van de vastgestelde waterhardheid is duidelijk subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchekranen?.
Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet schadelijk voor mens of dier*. Maar het is ook onzin dat water van 9,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.
*Er is discussie over het verband tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen heldere conclusies op.
Je kunt de mineralen in water meten en dan weergeven in een bepaalde meeteenheid. Zoals de beschreven 9,00 dH in Lauwerzijl**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan overzichten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.
Het staat vast dat alleen met volledig kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, op welk punt precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke waardering.
Rekensom voor 9,00 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 9,00 dH x 180m3 = 28,84 kilogram kalkdeeltjes.
Iedereen beleeft volledig kalkvrij drinkwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:
Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?
Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt het meest voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere beweegreden om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Lauwerzijl is het derhalve absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 9,00 naar 0 dH te verminderen.