Het water in Ledeacker heeft een minimale waterhardheid van om en nabij 7,34 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub drinkwater. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.
Maar het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Ledeacker is 9,97 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.
Ledeacker is een kleine woonplaats met 735 inwonenden. Ledeacker ligt in de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Sint Anthonis.
De perceptie van een gegeven waterhardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 7,34 dH "heel gewoon" vinden en het ontkalken van de badkamer dulden.
Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Evenwel is het een verzinsel dat water van 7,34 dH zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt immers tot kalk in de badkamer.
*Er is nog wel discussie over de context van eczeem, en hard kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen afgetekende conclusies op.
Je kunt de mineralen in water vaststellen en dan uitdrukken in een bepaalde maat. Zoals de geconcludeerde 7,34 dH in Ledeacker**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn lijsten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar soms kan een getal niet meer actueel zijn.
Het staat vast dat alleen met geheel onthard water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, waar precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve waardering.
Becijfering voor 7,34 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.
Zacht kraanwater wordt over het algemeen als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:
Af en toe formeert zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dit?
Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt normaal gesproken voor in streken met hard kraanwater. Dit kan flink gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Ledeacker is het daarom duidelijk zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 7,34 naar 0 dH terug te brengen.