4,98 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het drinkwater in Leerbroek. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.
Desondanks kan het drinkwater op uw postcode nogal afwijken. De maximale hardheid in Leerbroek is 9,41 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.
Leerbroek biedt plaats aan 1.545 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Leerbroek maakt deel uit van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Zederik.
Sommige mensen kunnen waterhardheid van 4,98 Duitse graden "OK" vinden. De gewaarwording van een bepaalde waterhardheid is klaarblijkelijk subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de douchekranen?.
Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval niet riskant voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het onzin dat water van 4,98 dH zacht water is, zoals sommige kraanwaterbedrijven verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.
*Er is wel discussie over de context van eczeem, en hard leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen overduidelijke conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater meten en dan uitdrukken in een vastgestelde maat. Zoals de eerder aangeduide 4,98 Duitse graden in Leerbroek**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan reeksen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar soms kan een waarde verouderd zijn.
Het is een feit dat alleen met totaal onthard water van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, op welk punt de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk subjectieve beoordeling.
Calculatie voor 4,98 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Zacht leidingwater wordt praktisch altijd als behaaglijk ervaren. Theemakers zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:
Af en toe formeert zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?
Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt normaliter voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Leerbroek is het derhalve duidelijk zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 4,98 naar 0 dH terug te dringen.