12,50 dH. Dat is de hardheid van het drinkwater in Leermens. Dit houdt simpelweg in dat uw water behoorlijk hard is. 1 dH is 17,8 gram kalk in elke m3 water. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalkdeeltjes.
Leermens is een kleine woonplaats met 265 inwoners. Leermens maakt deel uit van de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Loppersum.
Iemand kan een waterhardheid van 12,50 dH misschien "OK" vinden. De betekenis van de bepaalde waterhardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de douche?.
Water met deze hardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Het is echter ook niet waar dat water met een hardheid van 12,50 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.
*Er is wel verwarring over de context van eczeem, en drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen significante conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater bepalen en vervolgens weergeven in een bepaalde meeteenheid. Zoals de genoemde 12,50 dH in Leermens**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn reeksen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een getal verouderd zijn.
Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, waar de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een subjectieve waardering.
Berekening voor 12,50 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkaanslag.
Zacht kraanwater wordt over het algemeen als weldadig beoordeeld. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:
Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?
Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt veelal voor in regio’s met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Leermens is het dus duidelijk zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het drinkwater van 12,50 naar 0 Duitse graden te verminderen.