4,98 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het water in Leiderdorp. Dit komt neer op tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalk in elke m3 leidingwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Desondanks kan het leidingwater op uw postcode nogal afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Leiderdorp is 9,41 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.
Leiderdorp telt 26.745 inwoners. Het is een vrij kleine woonplaats. Leiderdorp hoort bij de gemeente Leiderdorp. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.
De ontvangst van een gegeven hardheid is onbetwistbaar persoonlijk. U kunt -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 4,98 Duitse graden "geen probleem" vinden en daarmee het ontkalken van de douche voor lief nemen.
Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval niet riskant voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het niet waar dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige watermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.
*Er is wel debat over het verband tussen eczeem, en leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen sterke uitkomsten op.
Je kunt kalkvormende deeltjes in water testen en dan aanduiden in een bepaalde grootheid. Zoals de beschreven 4,98 Duitse graden in Leiderdorp**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die correct, maar soms kan een waarde niet meer correct zijn.
Feit is dat alleen met onthard kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, op welk punt precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal subjectieve waardering.
Calculatie voor 4,98 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.
Onthard leidingwater wordt praktisch altijd als comfortabel ervaren. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:
Af en toe vormt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?
Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een restant kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt doorgaans voor in regio’s met kalkrijk water. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Leiderdorp is het derhalve zonder twijfel zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.