12,50 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het kraanwater in Lellens. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. Één dH waterhardheid komt overeen met 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter water. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalkvormende deeltjes.
Lellens is een kleine woonplaats met 85 inwoners. Lellens bevindt zich in de gemeente Ten Boer. Deze bevindt zich in de noordelijke provincie Groningen.
De betekenis van een gegeven waterhardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 12,50 Duitse graden "heel gewoon" vinden en het schoonmaken van de kranen aanvaarden.
Drinkwater van deze hardheid is in elk geval niet een gevaar voor het lichaam*. Nochtans is het niet waar dat een waterhardheid van 12,50 dH zacht water is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen zeggen. Het leidt immers tot kalkaanslag.
*Er is nog wel discussie over de samenhang van eczeem, en drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen duidelijke uitkomsten op.
Je kunt calcium en magnesium in kraanwater meten en dan uitdrukken in een bepaalde maat. Zoals de eerder aangeduide 12,50 dH in Lellens**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn reeksen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar af en toe kan een getal zijn verouderd.
Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig zacht drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, waar precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk subjectieve beoordeling.
Berekening voor 12,50 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Zacht leidingwater wordt praktisch altijd als prettig beoordeeld. Theemakers zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:
Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?
Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat soms een overblijfsel kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt normaal gesproken voor in streken met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Lellens is het zodoende absoluut zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het leidingwater van 12,50 naar 0 dH terug te dringen.