De minimale waterhardheid van het leidingwater in Leuvenheim is om en nabij de 5,80 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 5,80 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,58 kilogram kalk.
Desondanks kan het drinkwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De hoogste hardheid in Leuvenheim is 5,90 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water.
Leuvenheim is een erg kleine woonplaats met 660 inwoners. Leuvenheim bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Brummen.
Men kan een hardheid van 5,80 Duitse graden "normaal" vinden. De perceptie van de vastgestelde waterhardheid is nogal persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de douchekranen?.
Water van deze waterhardheid is in ieder geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Toch is het een verzinsel dat water met een hardheid van 5,80 dH zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen vertellen. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.
*Er is nog wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater testen en vervolgens weergeven in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 5,80 dH in Leuvenheim**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan lijsten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die accuraat, maar af en toe kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.
Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal zacht kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, op welk punt de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk subjectieve beoordeling.
Berekening voor 5,80 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 5,80 dH x 180m3 = 18,58 kilogram kalkdeeltjes.
Zacht water wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:
Soms formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dat?
Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een overblijfsel kan vormen. Dit bruine bezinksel komt in de regel voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijkere aanleiding om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Leuvenheim is het dus beslist nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het drinkwater van 5,80 naar 0 Duitse graden te reduceren.