Waterhardheid Lithoijen (Oss)

Zacht
0
7,34
dH
Tamelijk hard
3
10,98
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het kraanwater in Lithoijen is om en nabij de 7,34 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het water op uw postcode behoorlijk afwijken. De grootste waterhardheid in Lithoijen is 10,98 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Lithoijen biedt plaats aan 915 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Lithoijen ligt in de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Oss.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Lithoijen

De waarneming van een vastgestelde hardheid is onbetwistbaar subjectief. Mensen kunnen zo een waterhardheid van 7,34 Duitse graden "heel gewoon" vinden en daarmee het schoonmaken van de douche voor lief nemen.

Water van deze hardheid is in elk geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Maar het is ook niet waar dat een waterhardheid van 7,34 dH zacht water is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.

*Er is nog wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en hard drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Lithoijen waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater meten en dan aanduiden in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 7,34 dH in Lithoijen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn reeksen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die accuraat, maar incidenteel kan een meting niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met volledig zacht water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Lithoijen

Becijfering voor 7,34 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Lithoijen?

Kalkvrij leidingwater wordt praktisch altijd als behaaglijk beoordeeld. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt veelal voor in plaatsen met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere afweging om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Lithoijen is het derhalve in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 7,34 naar 0 dH te reduceren.