Het drinkwater in Lobith kenmerkt zich door een waterhardheid van ongeveer 6,00 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalk per m3 leidingwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.
Lobith is een kleine woonplaats met 3.135 inwonenden. Lobith hoort bij de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Rijnwaarden.
Iemand kan een waterhardheid van 6,00 dH misschien "heel gewoon" vinden. De waarneming van een bepaalde waterhardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de kranen?.
Drinkwater met deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor het lichaam*. Het is evenwel onzin dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.
*Er is wel verwarring over de context van eczeem, en kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen overduidelijke uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater testen en dan uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Zoals de genoemde 6,00 Duitse graden in Lobith**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die accuraat, maar soms kan een waarde zijn verouderd.
Het staat vast dat uitsluitend met totaal kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, op welk punt precies de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve waardering.
Becijfering voor 6,00 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.
Een ieder ervaart zacht water als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:
Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dit?
Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat af en toe een residu kan formeren. Dit bruine restant komt het vaakst voor in regio’s met hard water. Dit kan fors gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere beweegreden om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Lobith is het dus beslist nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.