6,20 dH. Zo hard is het water in Loo. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalk in elke m3 leidingwater. 6,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,86 kilogram kalkvormende deeltjes.
Loo is een kleine woonplaats met 1.045 inwoners. Loo ligt in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Duiven.
De indruk van een vastgestelde hardheid is zeer subjectief. Sommige mensen kunnen zo een hardheid van 6,20 Duitse graden "normaal" vinden en daarmee het schoonmaken van de badkamer voor lief nemen.
Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval niet slecht voor de gezondheid*. Toch is het niet waar dat een waterhardheid van 6,20 dH zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt immers tot kalkafzetting.
*Er is nog discussie over het verband tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen onomwonden uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water bepalen en dan aanduiden in een vastgestelde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 6,20 Duitse graden in Loo**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er zijn reeksen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.
Het is duidelijk dat uitsluitend met zacht drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, op welk punt de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke waardering.
Rekensom voor 6,20 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,20 dH x 180m3 = 19,86 kilogram kalk.
Iedereen ervaart volledig onthard leidingwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het Engelse Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:
Af en toe vormt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?
Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan vormen. Dit bruine bezinksel komt het meest voor in gebieden met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors verminderd worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Loo is het zodoende duidelijk zinvol om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het water van 6,20 naar 0 dH te verminderen.