Waterhardheid Loo (Lingewaard)

Zacht
0
7,40
dH
7,50
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,40 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het drinkwater in Loo. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 leidingwater. 7,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,71 kilogram kalk.

Toch kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De grootste hardheid in Loo is 7,50 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water.

Loo ligt in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Lingewaard.


Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Loo

Men kan waterhardheid van 7,40 Duitse graden "OK" vinden. De beleving van een gegeven waterhardheid is nogal persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchekranen?.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins riskant voor het lichaam*. Hoe dan ook is het onzin dat water van 7,40 dH zacht water is, zoals enkele kraanwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.

*Er is wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen significante conclusies op.

Hardheid Loo objectief testen

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 7,40 Duitse graden in Loo**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn lijsten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die correct, maar soms kan een meting verouderd zijn.

Feit is dat alleen met volledig kalkvrij leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Loo

Becijfering voor 7,40 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,40 dH x 180m3 = 23,71 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder essentieel in Loo?

Onthard drinkwater wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Af en toe formeert zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een residu kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt praktisch altijd voor in oorden met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere afweging om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Loo is het daarom in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 7,40 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.