De hardheid van het leidingwater in Loon op Zand bedraagt ongeveer 7,50 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalk.
Loon op Zand is een kleine woonplaats met 6.090 inwoners. Loon op Zand bevindt zich in de gemeente Loon op Zand. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant.
De betekenis van een bepaalde hardheid is erg onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 7,50 Duitse graden "acceptabel" vinden en het (schoon)poetsen van de kranen accepteren.
Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Desalniettemin is het onzin dat water met een hardheid van 7,50 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen vertellen. Het leidt immers tot kalk in de badkamer.
*Er is nog verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen overduidelijke uitkomsten op.
Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater vaststellen en dan weergeven in een bepaalde maat. Zoals de genoemde 7,50 Duitse graden in Loon op Zand**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een meting niet meer actueel zijn.
Feit is dat uitsluitend met kalkloos water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, waar precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve waardering.
Berekening voor 7,50 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalkaanslag.
Kalkvrij water wordt praktisch altijd als behaaglijk ervaren. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:
Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?
Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt in de regel voor in gebieden met kalkrijk water. Dit kan fors verminderd worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Loon op Zand is het derhalve zonder twijfel zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het drinkwater van 7,50 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.