Waterhardheid Loosbroek (Bernheze)

Zacht
0
7,34
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De hardheid van het water in Loosbroek is 7,34 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één dH waterhardheid betekent 17,8 gram kalkaanslag per m3 water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Loosbroek is een kleine woonplaats met 1.285 inwonenden. Loosbroek ligt in de gemeente Bernheze. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke beleving tamelijk hard water Loosbroek

De perceptie van een vastgestelde waterhardheid is onmiskenbaar subjectief. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 7,34 Duitse graden "normaal" vinden en daarmee het schrobben van de glazen douchewand dulden.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval niet nadelig voor mens of dier*. Niettemin is het onzin dat een waterhardheid van 7,34 dH zacht drinkwater is, zoals enkele waterbedrijven vertellen. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog verwarring over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten overigens geen sterke uitkomsten op.

Waterhardheid Loosbroek objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater testen en dan weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 7,34 Duitse graden in Loosbroek**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Het staat vast dat uitsluitend met geheel kalkvrij water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Loosbroek

Berekening voor 7,34 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Loosbroek?

Zacht kraanwater wordt doorgaans als comfortabel beoordeeld. Theeproducenten zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat af en toe een restant kan vormen. Dit bruine bezinksel komt dikwijls voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan flink gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Loosbroek is het zodoende zonder twijfel zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 7,34 naar 0 Duitse graden terug te dringen.