7,60 dH. Dat is de hardheid van het water in Losser. Dit komt neer op tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 7,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,35 kilogram kalk.
Losser is een vrij kleine woonplaats met 13.210 inwonenden. Losser bevindt zich in de gemeente Losser. Deze hoort bij de oostelijke provincie Overijssel.
Iemand kan een waterhardheid van 7,60 dH "heel gewoon" vinden. De perceptie van de gegeven hardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de douchekranen?.
Water van deze hardheid is in elk geval niet riskant voor mens of dier*. Dat daargelaten is het onzin dat water van 7,60 dH zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven beweren. Het leidt immers tot kalkaanslag.
*Er is wel discussie over de correlatie van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.
Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater bepalen en dan weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 7,60 dH in Losser**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn lijsten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar soms kan een waarde niet meer correct zijn.
Het is een feit dat alleen met zacht kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, op welk punt precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk persoonlijke waardering.
Calculatie voor 7,60 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,60 dH x 180m3 = 24,35 kilogram kalk.
Een ieder ondervindt zacht drinkwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:
Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dit?
Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt meestal voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere overweging om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Losser is het dus zeker nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 7,60 naar 0 Duitse graden te verminderen.