De waterhardheid van het drinkwater in Luddeweer ligt in de buurt van de 12,50 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalk in elke m3 leidingwater. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalkaanslag.
Luddeweer is een kleine woonplaats met 60 inwonenden. Luddeweer hoort bij de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Slochteren.
De gewaarwording van een vastgestelde waterhardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt zo een hardheid van 12,50 dH "heel gewoon" vinden en dus het ontkalken van de tegels aanvaarden.
Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Toch is het onzin dat water van 12,50 dH zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalk in de badkamer.
*Er is nog wel discussie over het verband tussen eczeem, en leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen afgetekende conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater testen en dan weergeven in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 12,50 Duitse graden in Luddeweer**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan reeksen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die correct, maar soms kan een waarde niet meer correct zijn.
Het staat vast dat alleen met totaal kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, op welk punt de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve waardering.
Rekensom voor 12,50 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkvormende deeltjes.
Praktisch iedereen ondervindt volledig zacht drinkwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:
Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?
Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat soms een restant kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt doorgaans voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan flink verminderd worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere stimulans om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Luddeweer is het daarom uiterst zinvol om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 12,50 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.