De minimale hardheid van het kraanwater in Luinjeberd (Lúnbert) ligt rond de 6,70 dH. Dit is tamelijk hard water. 1 dH zorgt voor 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per 1000 liter water. 6,70 dH x 17,8 gram x 180m3 = 21,47 kilogram kalkvormende deeltjes.
Toch kan het kraanwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De hoogste hardheid in Luinjeberd (Lúnbert) is 6,90 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water.
Luinjeberd telt 405 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Luinjeberd maakt deel uit van de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Heerenveen.
Iemand kan een hardheid van 6,70 dH "heel gewoon" vinden. De indruk van de vastgestelde waterhardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de tegels in de badkamer?.
Water met deze waterhardheid is in elk geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Echter, het is niet waar dat water van 6,70 dH zacht water is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen vertellen. Het leidt tenslotte tot kalkafzetting.
*Er is nog wel verwarring over de correlatie van eczeem, en hard kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen onomwonden conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,70 Duitse graden in Luinjeberd**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn lijsten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die accuraat, maar af en toe kan een getal niet meer correct zijn.
Het staat vast dat uitsluitend met kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, waar de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij subjectieve beoordeling.
Rekensom voor 6,70 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,70 dH x 180m3 = 21,47 kilogram kalkdeeltjes.
Zacht leidingwater wordt praktisch altijd als weldadig beoordeeld. Theemakers zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:
Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dit?
Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt normaliter voor in oorden met hard water. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere aanleiding om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Luinjeberd is het daarom uiterst zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 6,70 naar 0 Duitse graden te verminderen.