Het drinkwater in Maarn heeft een waterhardheid van ongeveer 6,10 Duitse graden. Dit geldt als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 water. 6,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,54 kilogram kalkdeeltjes.
Maarn is een kleine woonplaats met 4.570 inwonenden. Maarn is onderdeel van de centrale provincie Utrecht in de gemeente Utrechtse Heuvelrug.
Sommige mensen kunnen hardheid van 6,10 dH misschien "aanvaardbaar" vinden. De ontvangst van de bepaalde waterhardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de tegels in de badkamer?.
Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor het lichaam*. Dat daargelaten is het een fabeltje dat water van 6,10 dH zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.
*Er is nog debat over de relatie tussen eczeem, en hard leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen overduidelijke conclusies op.
Je kunt de mineralen in water vaststellen en dan aanduiden in een bepaalde maat. Zoals de genoemde 6,10 dH in Maarn**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er zijn lijsten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die correct, maar incidenteel kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.
Het is duidelijk dat alleen met geheel onthard drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk subjectieve waardering.
Becijfering voor 6,10 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,10 dH x 180m3 = 19,54 kilogram kalkaanslag.
Onthard kraanwater wordt praktisch altijd als comfortabel beoordeeld. Theeproducenten zoals het bekende Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:
Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dat?
Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een restant kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt doorgaans voor in plaatsen met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Maarn is het derhalve beslist zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 6,10 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.